Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Když se budete ptát lidí, zda je na člověku důležitější vzhled nebo co má v hlavě, většina odpoví, že samozřejmě to druhé. Leč praxe ukazuje, že nám daleko více záleží na tom prvním. Utrácíme mraky peněz za zlepšení svého vzhledu, od kadeřníků a módy až po plastiky, a považujeme to za víceméně přirozené (a tedy o vlastním vzhledu zřejmě pochybujeme), zatímco do vzdělání sami investovat nechceme a neumíme (a tedy jsme přesvědčeni, že něco takového nepotřebujeme, ergo si myslíme, že vzdělaní jsme dostatečně).

Pak holt zbývá jen z pozice hlupáka nadávat těm, které ve své omezenosti nemůžu chápat. A ideálně míchat inteligenci s nedostatkem morálky, jako kdyby hloupí lidé byli samozřejmě méně chamtiví, prolhaní a křivopřísežní. Bane, jsou akorát hloupější, takže pokud páchají zlo, spíš je chytí.

Inteligentní, vzdělaný a i morálně vyspělý člověk nemá problém si přiznat, že v něčem je fakt dobrý, ale v něčem ne, a klidně uzná, že jsou věci, kde je vyloženě hloupý, neví, neumí, nezná. To hlupák nemůže, protože kdyby to přiznal o jedné jediné věci, už má dojem, že se tím přiznal k hlouposti celkové.

3 0
možnosti
KK

Naprostá hloupost, voliči najednou nevolí místo nejlepších sami sebe.

1) Ta vaše elita se v posledních letech projevila jako jelita, příkladem budiž Řecká krize kterou v EU nezvládli, uprchlická krize kterou v EU nezvládli, vývoz demokracie a rozeštvání severní Afriky a blízkého východu, čím dál větší vláda korporací.

2) Nejvíc o ohrožení demokracie křičí ti kdo se sami chovali a chovají jako bolševici, lidé dlouho brblali, mnohým nesouhlasili a vrchnost na to nehleděla a tvrdě si prosazovala a prosazuje svoje "hračky".

Není potom divu, že lidé se skřípějícími zuby volí někoho o kom ví, že není nejlepší, ale slibuje, že to té vrchnosti nandá a tím snad rozbije zabetonované partičky. :-/

6 1
možnosti
Foto

Karma, vidím to stejně.

1 0
možnosti
AS

Smutné, bohužel pravdivé. Navrhuji volby losem, výsledek bude jistě lepší než aktuální zoufalost;-(.

2 0
možnosti
VB

Velice pěkně vyjádřeno. Podobně psal Jan Štern v LN 15.2.2020 (Orientace). Co s tím? Myslím, že to nejde spravit a bude jenom hůře. Je to produkt demokracie. Díky právu „volit a být volen“ může kdokoliv aspirovat na jakoukoliv státní funkci, a to bez ohledu na své cnosti, majetek, vzdělání, původ, znalosti či vychování. Z faktu, že všichni jsou si rovni ve svých možnostech být zvoleni, lidé zpětně dovozují rovnost ve svých schopnostech zastávat jakoukoliv, i nevolenou pozici.

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=702813

2 0
možnosti
JP

Máte pravdu, proto jsem ani o žádném řešení nepsal, protože mě nic nenapadá..

1 0
možnosti
MK

Vládnout opravdu mají ti nejmoudřejší.

Problém je v tom, že hloupý člověk nerozezná kdo je moudrý. A pokud ano, pak tomu moudrému závidí a najust ho nevolí.

4 0
možnosti
MK

Tak jistě. „Odpovědný volič“ přece bude volit jen toho, kdo ze zásady nezastává jeho zájmy a jeho názory. Já si proto zvolím toho, kdo mě má za hloupého xenofobního rusofila – a který mi to vždy před volbami dá vědět.

Jaký je tedy ideální politický kandidát? Ten, který mi vzkazuje:

„Nejsem jako ty. Jsem lepší než ty. Moje názory jsou pravda. Tvoje názory jsou lež. A tyhle postoje ze mě dělají elitu. – A to jsou jediné srozumitelné důvody, proč bys měl volit právě mě“.

:-):-):-)

3 0
možnosti
VB

Ano...Nejsem jako ty. Jsem lepší než ty. Moje názory jsou pravda, protože o věci vím, mám vzdělání a zkušenosti....proto bys měl volit mě.

Jenže hlupák neví, že je hloupí a nic neví.

0 1
možnosti
JK

Zajímavý pohled a podle reakce některých zřejmě i trefný. Zanedbala se výchova politických morálních elit. Po revoluci jsme měli a stále máme několik morálních elitních osobností, bohužel jim chybí výchova politická, jsou přirozeně ovlivněni prožitým životem. Pak je tu dostatek politicky protřelých osobností, ale zase bohužel bez morálky, kteří ze sebe, jako chameleon, udělají toho, koho chcete aby jím byl. Mohou být horník, stavební dělník, pracovník u pásu, prodavač, inženýr, živnostník, malopodnikatel i velkopodnikatel, třeba i kosmonaut, budete-li si to přát. To nedokáží jen tak, na to mají propracované PR a "atomový kufřík", to znamená, že vlastní významnou část mediálního trhu.

Proto v jednom jediném projevu slyšíme že dotyčný zaměstnává tisíce lidí a královsky je platí, že sporné dotace státu vrátil, nebo vrátí a zároveň vše dle "Lex Babiš" splnil nevlastní vůbec nic, na nic nemá vliv a má jen holou zandel, jak poslední důchodce a proto jim osobně přidá, jakoby z vlastního. Což je téměř pravda, protože pak si to musí utrhnout na dotacích fimám, které vlastně nevlastní, ale bude je vlastnit, kdyby i radikální heslo "nikdy neodejdu, nikdy" také selhalo, jako všechna ostatní.

Nebylo mi to tak jasné a tak díky za objasnění. Politickému chameleonovi stačí, aby mu PR tým sdělil pro koho se zrovna hraje habaďura a stačí vytáhnout proslov hodící se k danému převleku, "jsem jako vy".

Mistrovský kousek je pustit si na meeting jen, ty ke kterým máte dopředu připraven převlek i kulisy. Případné kverulanty vytěsní hromotluci, které nikdo nezná, neví proč tam jsou a proč zrovna tohle dělají.

Omámeni podobností s námi samými házíme lístky i když tušíme, že realita je jinde.

0 0
možnosti
MK

A to se jako snažíte naznačit, že účelový politický marketing používá jen Babiš? Nebo co?

Například tady máme údajně pravicovou ODS, která zkritizovala až na půdu slevy ve vlacích pro studenty a důchodce – že je to prý nechutný populismus. Ale pak ODS představila svůj plán na proplacení jízdenek zdarma po Evropě pro osmnáctileté. :-)

A mimochodem – Babiš vlastní jen vydavatelství MAFRA. Ale politiku DemoBloku zcela nepokrytě podporují téměř všechna ostatní česká média (např. ČT, Respekt, Hospodářské noviny, Aktuálně, Seznam, Forum24, Deník N...)

2 0
možnosti
Foto

Ne v posledních letech, ale sami sebe volíme odjakživa. Aspoň ta uvážlivá část lidstva Hledáme sami sebe při volbě svých partnerů i při volbě "svých" politiků. Hříchy, kterých jsme se sami dopustili, nepokládáme za tolik hříšné, jako ty, kterých jsme se neodvážili.

5 0
možnosti

Autore mohl by jste začít přemýšlet i trochu jinak.

Elit, JUDr. MUDr. Mag. Doc. MBA, atd., máme plná zastupitelstva i parlament, tedy ve volbách vládne především úcta k titulům, tedy k těm elitám, které chcete volit, nikoliv pouze k populistům.

Možná by ti populisté byli lepší, než převážná část titulovaných elit, které pouze podporují to, co jim doporučí jejich strana tak, aby zůstali v přízni a neztratili mandát.

Těch kotrmelců,které tady ty elity za 30 let předvedly bylo dost.

Jediným lékem je přímá demokracie, přímá volba presidenta a především možnost odvolat jakéhokoliv politika v referendu, pokud bude pro společnost, tedy pro lidi, více škodit, než přinášet.

Naši lidé nejsou hloupí a tahle zem patří jim, nikoliv elitám a je správné, že budou volit podle svých názorů, ty politiky, kteří jsou schopni jasně nabídnout své názory, se kterými se voliči nejvíce ztotožní.

A to je ta demokracie o kterou se bojíte.

4 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 3,94
  • Průměrná čtenost 1502x
Soudní překladatel (NJ).

FFUK obor filosofie.

Bibliografie:

Svatý grál na čtyřech rovinách bytí, Malvern 2014

Hérakleitos ve světle mythické moudrosti, Malvern 2017

Ódinova cesta, Fabula 2023

Záliby - příroda, klasická hudba, šachy.

Seznam rubrik