Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman, jakáž pomoc, je taky člověk.

Zaujal mě příspěvek Jiřího Strádala pod článkem Radky Kielbergerové  „Chvilkaři mě zklamali“, ve kterém se ozývá hluboká lidská moudrost.

„Ano, o VH jsem se taky bál. Jemu jsem přál zdraví jako člověku, kterého jsem měl moc rád, moc si ho vážil a moc ho obdivoval. MZ přeji zdraví jako člověku, kterého sice nesnáším, ale holt, jakáž pomoc, je to taky člověk.“ Tak zní celý ten příspěvek.

Možná, že Jiří Strádal kápl na to nejpodstatnější, s čím se má tato společnost v tuto chvíli vyrovnat. Miloš Zeman je muž, který nevítězí. Možná, že on sám se na to dívá jinak, vždyť je hlavou této země, čili v politice to dotáhl až na samý vrchol. Má své příznivce, kteří jsou mu oddáni, odmítají vidět jeho slabiny, neboť tím, že je odmítají vidět u svého vůdce, nemusejí je nahlížet ani u sebe sama. A takový pohled není vždy příjemný, ovšem na druhou stranu má očistný účinek.

Miloš Zeman je muž, který protentokrát prohrál mnohé. Nenaučil se zodpovědnosti vůči sobě samému, vůči své tělesnosti, duši, ani své zemi. Není dobrým příkladem pro mladou generaci. Zasévá do společnosti až příliš sváru a napětí. Tahle setba je nicméně jen vyústěním jeho vlastní frustrace, neboť svědomí člověka lze utlumit jen do určité míry. Přinejmenším na podvědomé úrovni do nás tepe svým mocným kladivem, aby nás vrátilo zpět na cestu míru a porozumění.

Za této situace je každý z nás vystaven nelehké zkoušce. Reakce může být dvojí – jednak dualistická, ta je bezpochyby nejsvůdnější, a sice, že sám sebe pasuji do role toho dobrého, toho, kdo stojí na straně pravdy a lásky, toho, kdo s lidmi jako je Zeman nemá nic společného. Spolu s tím jde ovšem ruku v ruce odsuzování a nevědomá zášť. Schválně říkám, že nevědomá, neboť já přeci velmi dobře vím, že nenávidět se nemá, a tak svou negaci posunu dolů hlouběji do duše, skryji ji před sebou samým, a sám sebe budu přesvědčovat, že ve mně žádné nenávisti není. Není, pravda, v mé hlavě, je toliko v mém srdci. Což je ovšem mnohem horší, než kdyby tomu bylo naopak. Tento postoj zaujme většina z nás, kteří se rozčilujeme nad Zemanovým lhaním a hulvátstvím. Žel, takový přístup jen prohlubuje vnitřní dualitu a rozštěpení duše na úrovni jednotlivce i národa.    

Druhá možná reakce je tisíckrát náročnější. A právě ji do značné míry vystihují ta slova „Zeman, holt, jakáž pomoc, je taky člověk“. Vyplývá z pochopení, že každý z nás kráčí duchovní cestou, ať si je této věci vědom či nikoli. To, že v určitém životě neuděláme jakýsi významný pokrok, neznamená, že to byl život bezcenný. Ano, lze to v určitém smyslu chápat jako prohru či ztrátu, nicméně evoluce lidské duše je během na dlouhou trať, není to žádný sprint. Každý z nás má k dispozici takovou náruč času, že si ji ani nedovedeme představit. V životě máme určité úkoly, jejichž nenaplnění jistě není důvodem k radosti, nicméně z hlediska celistvosti a jednoty se nejedná o žádnou tragédii. I ten, komu se vše nepovedlo, nestává se špatným člověkem. Jde na své životní pouti dál s tím, že kalich osudu, který sám pro sebe připravil, dříve či později vypije. Bude-li tento nápoj sladkým nektarem, nebo takřka nepoživatelnou břečkou, záleží jen na něm.

Každá lidská bytost si v určitou chvíli zaslouží úctu a respekt. Soucit. Víte, pamatuji si, jak umíral diktátor Saddám Husajn. Ten člověk prý použil smrtící plyn vůči vlastním lidem. Během popravy, alespoň se o tom psalo tehdy v novinách, se mu kdosi vysmíval a ponižoval ho. Dobře si vybavuji, jak jsem vůči tomuto tyranovi pocítil záchvěv soucitu. Vůči člověku, jenž měl na svědomí životy stovek nevinných lidí.

Inu, i Saddám byl, jakáž pomoc, taky člověk.

 

 

 

Autor: Jan Provazník | pondělí 21.10.2019 19:24 | karma článku: 20,59 | přečteno: 801x
  • Další články autora

Jan Provazník

Dvojník

Spirituální dvojník, jehož vytváří naše podvědomí, je poměrně zajímavé téma okultní oblasti. Jeho vzezření věrně zobrazuje stav naší duše v současné chvíli naší osobní evoluce.

2.4.2024 v 0:38 | Karma: 3,94 | Přečteno: 115x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Provazník

Pikorova menšina

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D., hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group, se v článku pro České noviny rozhorlil nad možností, že by o případném přijetí Eura mohla rozhodnout vláda proti vůli většiny lidí v ČR

29.11.2023 v 17:39 | Karma: 26,99 | Přečteno: 2895x | Diskuse| Politika

Jan Provazník

Otevření třetího oka

Otevřít šestou čakru astrálního těla lze dvěma způsoby. Poctivou mnohaletou prací na sobě samém, nebo násilnou cestou v rámci rituální magie. Heinrich Faust hledal třetí způsob, když se rozhodl dát v sázku svou duši.

22.7.2023 v 17:11 | Karma: 6,99 | Přečteno: 271x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Provazník

Každý je vegetarián

Lidi lze zaškatulkovat podle lecčehos, třeba podle toho, co jí či nejí. V případě tohoto kritéria však málokoho napadne, že přísně vzato jsme všichni vegetariáni, rozdíl je pouze v míře odříkání masitých pochutin.

28.2.2023 v 18:42 | Karma: 6,11 | Přečteno: 248x | Diskuse| Společnost

Jan Provazník

Podivný článek švýcarského tisku

Noviny Neue Zürcher Zeitung přišly s nečekanou informací. Americký prezident Joe Biden navrhl prý v půli ledna prostřednictvím šéfa CIA Williama Burnse možné řešení probíhajícího válečného konfliktu.

3.2.2023 v 19:02 | Karma: 23,15 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 48
  • Celková karma 3,94
  • Průměrná čtenost 1502x
Soudní překladatel (NJ).

FFUK obor filosofie.

Bibliografie:

Svatý grál na čtyřech rovinách bytí, Malvern 2014

Hérakleitos ve světle mythické moudrosti, Malvern 2017

Ódinova cesta, Fabula 2023

Záliby - příroda, klasická hudba, šachy.

Seznam rubrik