Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je třeba se bát multikulturalismu?

Sám pojem budí v mnoha lidech obavy a nepříjemné pocity. Čím je to způsobeno? Jde pouze o jakési modernistické šílenství, nebo se jedná o přirozený pohyb sjednocujícího se lidstva?

Hned na úvod je třeba říci, že otázka po tom, zda je multikulturalismus prospěšný či škodlivý, zda jej podporovat či zatracovat, je v našich podmínkách poněkud anachronická, prostě passé. Důvod je prostý - Evropa je multikulturní po mnohá staletí, přičemž v posledních desetiletích se tento fenomén pouze urychluje. Dnešní Evropa je domovem jak křesťanů a nevěřících, tak židů, muslimů, budhistů i stoupenců jiných náboženských směrů. Žijí zde lidé všech ras a barev pleti. Je domovem milovníků klasické hudby, stejně jako vyznavačů heavy metalu. Na stejném prostoru žijí lidé preferující maso i vegetariáni, kuřáci a nekuřáci, alkoholici a abstinenti. Někteří z nás chodí na fotbal nebo do hospody, jiní tráví večery u televize. Někdo nedá dopustit na život ve městě, dalšího bys z venkova nedostal ani párem volů. Každý je jiný, ale jednu věc mají všichni společnou – je jim dána svobodná vůle jak naložit se svým životem.

Je na tom něco špatného?

Lidé, kteří brojí proti myšlence multikulturního soužití, se obvykle obávají o ztrátu vlastní identity, mají pocit, že jim někdo „z venku“ chce vzít něco, co je jim drahé. Že všechno na světě ztrácí svůj smysl a řád, že se věci rozmělňují, relativizují, vše se jakoby zrychluje, staré pravdy se hroutí a toho nového je tolik, že se z toho člověku točí hlava a ztrácí půdu pod nohama...

Projevovat strach z jiného je součástí lidské přirozenosti. Nicméně je dobré pustit do tohoto postoje trochu srdce a rozumu. Srdce napoví, že ačkoli se v mnohém lišíme, koneckonců jsme všichni lidé z masa a kostí. Rozum pak upozorní na to, že opačná představa, tedy monokulturní společnost, nevypadá vůbec dobře. Zapálený bojovník proti multikulturalismu si to obvykle neuvědomuje, ale jednobarevná sociální struktura je něčím, v čem by rozhodně žít nechtěl. Rozmanitost náboženství? Nikoli, všichni musí být přesvědčenými ateisty nebo třeba křesťany. Barva pleti musí být bílá, cizince nebrat, nezdravé věci jako alkohol, drogy či kouření je třeba vymýtit. Pokud jde o myšlení lidí, tady je synchronicita mimořádně důležitá. Stát určí, jak je třeba správně chápat svět. Dřív se tomu říkalo třeba materialistický světový názor.

Ano, jakkoli to může pro někoho znít překvapivě, monokulturní společnost může zavést jen totalitní systém. Nebo přesněji, může se pokusit. A on se o to pokouší, co mu síly stačí. Dokonce je to pro něj ta nejdůležitější činnost, která mu pomáhá udržovat status quo. Jakýkoli náznak svobodného myšlení pociťuje jako ohrožení. Tak třeba tzv. vědečtí ateisté byli skálopevně přesvědčeni, že Bůh neexistuje, protože to odporuje jejich vědeckému světovému názoru. Nicméně nejkvalitnější práci v oblasti potírání kulturní rozmanitosti odvedli nacionální socialisté 3. říše. Ti to vzali vskutku z gruntu a načisto. Kdo se vzepřel, byl zlikvidován. A mnozí se ani vzpírat nemuseli, měli jen tu smůlu, že byli jiní. Kam se na ně dnešní bojovníci za národní čistotu hrabou. Ovšem nenechme se mýlit. Historie se neustále opakuje, dokud se člověk nepoučí. A každá velká hrůza začíná malou averzí, výsměchem či pohrdáním. Skutečnou příčinou je vždy strach a nevědomost.

Multikulturalismus neznamená potírání rozdílů. Vůbec nejde o to, aby byli všichni stejní. Rozdíly mezi lidmi i národy zde nejsou proto, aby byly zdrojem válek a napětí. Jsou zde proto, aby se lidé navzájem obohacovali a učili se vnímat jinakost. Jakékoli glajchšaltování by nepřineslo nic dobrého. Každá nová zkušenost rozšiřuje obzor a umožňuje pracovat s vlastními slabinami a předsudky. Takto se rozvíjí člověk i lidstvo.

Dnešní svět je převážně multikulturní, až na výjimky jako je třeba Čína, kde jsou silné monokulturní tendence (vláda jedné strany) a extrémní monokulturní prostředí je pak KLDR. Multikulturní společnost ovšem vyžaduje toleranci, vzájemnou úctu a dodržování zákonů.  

Je třeba se bát monokulturalismu, vlády jedné kultury, jedné myšlenky, která je vždy spojena s terorem a násilím. Nikoli multikulturalismu, kulturní a názorové různorodosti. 

 

 

 

Autor: Jan Provazník | čtvrtek 20.6.2019 16:22 | karma článku: 11,42 | přečteno: 1053x
  • Další články autora

Jan Provazník

Dvojník

Spirituální dvojník, jehož vytváří naše podvědomí, je poměrně zajímavé téma okultní oblasti. Jeho vzezření věrně zobrazuje stav naší duše v současné chvíli naší osobní evoluce.

2.4.2024 v 0:38 | Karma: 3,94 | Přečteno: 112x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Provazník

Pikorova menšina

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D., hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group, se v článku pro České noviny rozhorlil nad možností, že by o případném přijetí Eura mohla rozhodnout vláda proti vůli většiny lidí v ČR

29.11.2023 v 17:39 | Karma: 26,99 | Přečteno: 2895x | Diskuse| Politika

Jan Provazník

Otevření třetího oka

Otevřít šestou čakru astrálního těla lze dvěma způsoby. Poctivou mnohaletou prací na sobě samém, nebo násilnou cestou v rámci rituální magie. Heinrich Faust hledal třetí způsob, když se rozhodl dát v sázku svou duši.

22.7.2023 v 17:11 | Karma: 6,99 | Přečteno: 271x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Provazník

Každý je vegetarián

Lidi lze zaškatulkovat podle lecčehos, třeba podle toho, co jí či nejí. V případě tohoto kritéria však málokoho napadne, že přísně vzato jsme všichni vegetariáni, rozdíl je pouze v míře odříkání masitých pochutin.

28.2.2023 v 18:42 | Karma: 6,11 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Jan Provazník

Podivný článek švýcarského tisku

Noviny Neue Zürcher Zeitung přišly s nečekanou informací. Americký prezident Joe Biden navrhl prý v půli ledna prostřednictvím šéfa CIA Williama Burnse možné řešení probíhajícího válečného konfliktu.

3.2.2023 v 19:02 | Karma: 23,15 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 3,94
  • Průměrná čtenost 1502x
Soudní překladatel (NJ).

FFUK obor filosofie.

Bibliografie:

Svatý grál na čtyřech rovinách bytí, Malvern 2014

Hérakleitos ve světle mythické moudrosti, Malvern 2017

Ódinova cesta, Fabula 2023

Záliby - příroda, klasická hudba, šachy.

Seznam rubrik