Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^R^R^R^R^R^R^

Také je mi z toho smutno! Ale nedokáži soudit politiky NATO. Putin je těžký psychopat a třímá v ruce atomové bomby! Před několika léty vyhrožoval, že nám sem nasype atomovku, když necháme Američany postavit radar v Brdech!

:-)

0 0
možnosti
MR

Tohle je též potřeba připomenout.

Otázka německého znovusjednocení ovšem nezáležela pouze na obou částech rozdělené země. Bylo to i rozhodnutí vítězných mocností druhé světové války – Sovětského svazu, Francie, Velké Británie a Spojených států.

Jednání, která začala na začátku května 1990 v Bonnu, přitom byla složitá a o tom, jak by mělo spojení vypadat, měly do určité míry odlišné představy i jednotlivé mocnosti, podotkl už dříve Vladimír Handl z Katedry německých a rakouských studií na Institutu mezinárodních studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Asi nejproblematičtější se stala otázka ohledně německého členství v Severoatlantické alianci. Sovětský svaz se snažil prosadit, aby Německo bylo neutrálním státem. Tuto variantu si ovšem nedokázaly představit zbylé tři mocnosti, které naopak chtěly, aby součástí NATO mohla být celá země.

Přelomovým se v tomto ohledu stalo jednání Gorbačova s Kohlem v kavkazském městečku Miněralnyje Vody v polovině července 1990. Sovětský lídr souhlasil se vstupem spojeného Německa do NATO za podmínky, že na jeho území nebudou ani v budoucnu rozmístěny jaderné zbraně.

Při závěrečném kole rozhovorů v Moskvě byla 12. září 1990 oficiálně podepsána Smlouva o konečném uspořádání ve vztahu k Německu, která obnovila jeho plnou svrchovanost.

1 0
možnosti
VV

Nemam nejmensiho duvodu neverit tomu co jste napsal. Tak nejak si to pamatuji.

Take si vzpominam ze se vedly velke spory o tom zda to ma byt nazvano znovusjednoceni, nebo jen sjednoceni. Druha varianta z nejakeho historickeho duvodu vyhrala a tak mame 3.rijen jako svatek sjednoceni.

0 0
možnosti
JL

Řekl bych, že postoj "západu", čili USA, Británie, Francie a dalších jaderných mocností, jen sděluje tuto realitu: nebudeme válčit s jadernou mocností, ještě ji neumíme zničit, aniž by ona mohla zničit nás. Ale je tu i další rozměr současné situace: budeme sledovat on-line válku na Ukrajině se všemi hrůzami, které budou stoupat s tím, jak se lidi budou mstít. A to je řekl bych jakési etické upozornění: nešlo to udělat líp? - Současně bývá připomínán Mnichov 38 - kdybychom se bránili, bylo by to něco jako Ukrajina. Jen by to nebylo online. A Hitler, který rád ničil, by asi vybombardoval Prahu - což Putin nedělá, Kijev nebombarduje, nechce zatím vést totální válku.

0 1
možnosti
VR

On je, vlastně - ten Putin takový dobrotivý mírotvorce, že? A vést válku? To už přece vůbec ne! Tak co tedy na té Ukrajině dělá? Můžete mi to, laskavě vysvětlit?

3 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 3,94
  • Průměrná čtenost 1502x
Soudní překladatel (NJ).

FFUK obor filosofie.

Bibliografie:

Svatý grál na čtyřech rovinách bytí, Malvern 2014

Hérakleitos ve světle mythické moudrosti, Malvern 2017

Ódinova cesta, Fabula 2023

Záliby - příroda, klasická hudba, šachy.

Seznam rubrik