Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma za velmi dobré přemýšlení o demokracii a jejím smyslu. Nově vznikající politické strany (od roku 1990) mimoděk kopírovaly ve své struktuře a "stranickém myšlení" komunistickou stranu. Prakticky nikdo neměl po více než 40 letech devastace občanské společnosti a politické kultury ani šajn o tom, jak demokratická strana funguje a jak potřebuje stát, jako určitý vrcholek pyramidy. na široké základně občanů a jejich různých spolků, seskupení, klubů příznivců a podporovatelů, atd. Vznikající "stranické buňky" ODS, ČSSD, atd. v podstatě kopírovaly chování předchozích stranických buněk komunistů. Občanské aktivity a občanská sdružení politici nejenom že nepotřebovali, ale přímo jimi pohrdali a mluvili pejorativně o jakýchsi "zahrádkářích, kteří ať se starají o své zahrádky, hlavně ať dají pokoj.". Když přišli za premiérem Václavem Klausem zástupci obce výtvarných umělců, vysmál se jim a vyhodil je. Typické bylo pro politické strany to, že si vytvářely menší falangy "věrných" umělců, kteří politicky podporovali "svoji" stranu podle starých komunistických modelů. Což je špatně, je to proti smyslu občanské společnosti, o niž se potřebuje politika opírat a vyrůstat z ní.

Chce to hodně času a trpělivosti, postupně se to zlepšuje. Vnímám s radostí vznik spolků obnovujících v krajině studánky a Boží muka nebo opravujících kaple a zanedbané kostely. S několika takovými spolky jsem spolupracoval a jsou to vesměs skvělí, úctyhodní lidé a dokázali téměř zázraky... I my jsme byli v roce 1989 rozvrácenou zemí, jakoby po válce - tedy byli jsme po válce vedené komunisty proti vlastnímu obyvatelstvu, jeho kultuře, přírodnímu prostředí, proti pospolitosti mezi občany a proti celým skupinám označeným za "nepřátelské" Obnova zničené země si vyžaduje časový cyklus až 80 let.

1 0
možnosti
Foto

K občanské společnosti máme ještě dost daleko. A spíš to vypadá, že některé politické strany si ji příliš nepřejí.

1 0
možnosti

R^R^R^

Díky!

Neideové strany a hnutí jsou dokonce nebezpečné pro naši svobodu a demokracii!

Druhým závažným problémem je, že v Česku zcela absentuje pravicové myšlení! "Pravicové" strany se proklamují pravicově, ale jejich konání je převážně levicové! Zpočátku kolovalo schéma, že pravice je tu pro bohaté a levice je tu pro chudáky. Protože bohatneme prakticky všichni, máme pocit, že pravolevé vidění je již zastaralé a nepraktické. To je nebezpečné!

Je třeba vnímat pravici jako stranu podporující osobní a přirozené vztahy. A levice stojí proti přirozenosti a preferuje sociální až socialistické inženýrství osvíceného člověka.

Tato falešná cesta je přijímaná v postkomunistickém Česku i v Evropě převážně jako jediná možná. Ale toto popření svobodných a přirozených vztahů je pro každou společnost velmi nebezpečné!

Náš problém je, že nám stále ještě chybí silná reálná pravice. Pravicové proklamace nestačí a "pravice" se realizace skutečné pravicové politiky bojí. Prý to v našem postkomunistickém státě není možné! Kdo pak má do společnosti vkládat pravicové myšlení, když pravicoví politici se ho bojí a novináři tuto formaci kvůli "vyváženosti" nedělají?!?

!!

0 0
možnosti
MB

Tezi, že skončilo rozdělování na Levici - Pravici odmítám. Pro mnohé, jde o hledání odpovědi ! Zda zdrojem blaha je Stát - nebo činorodý jednotlivec - firmy ? Samozřejmě, že jsou to subjekty, které něco vytvářejí. TEPRVE POTÉ, může dojít K PŘEROZDĚLOVÁNÍ ! Způsobů je kopec, daně, adresnost, malý - velký stát. Tento očekávaný střet, považuji za neměnnost základu a je motorem veškerého dění ....

Vždy jsem se usmíval nad Anarchisty - Myšlenka není ničím = Hnutí je vším ! Tedy se objeví účelové Spolky. Bývalá SPO M. Zemana = účelová pračka finančních prostředků, KSČm = řeší sebe, SPD = Stavební spoření T. Okamury a ano - Zejména Hnutí ANO ...

Marketinkový spolek, k ochraně imunity a investic oligarchy ! Využití nabízené příležitosti - Únavy a skandálů tradičních stran. Zlegalizování předcházející činnosti - Ostudné minulosti a machinací z divokých dob 90 let. Hnutí nic neřeší a ani o to neusiluje. Pluje na vlně konjuktury a v opačném gardu dělá přesně to, co kdysi KSČ. Maluje líbivá hesla, projídá budoucnost a slibuje. Myšlenka a výsledky - Nejsou ničím, Hnutí ANO, je vším ... :-)

2 0
možnosti
PK

Máte pravdu, ANO je ideologicky "neupevněné". Ale lidé nevěří že s Fialou ve Strakovce bude lépe, nebude se projídat budoucnost atd. Až byste měl o pár tisíc menší důchod, protože se šetří na horší časy, nevím, zda byste tleskal ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 3,94
  • Průměrná čtenost 1502x
Soudní překladatel (NJ).

FFUK obor filosofie.

Bibliografie:

Svatý grál na čtyřech rovinách bytí, Malvern 2014

Hérakleitos ve světle mythické moudrosti, Malvern 2017

Ódinova cesta, Fabula 2023

Záliby - příroda, klasická hudba, šachy.

Seznam rubrik