Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Děkuju za fundované postřehy.

0 0
možnosti
Foto

R^ Velmi dobrý text, souzním s jeho obsahem. Hned jsem si vzpomněl na obrovskou sílu nabubřelých slov propagandy šířených rozhlasem za nacistů. Ale také například na dění u nás, když se v padesátých letech vysílaly rozhlasové přenosy z monsterprocesů a lidé tím byli jako uhranutí. Zlé, otrávené slovo mělo obrovskou moc, nebo se to tak do času zdálo... Paralela s dneškem je silná, pro šíření lži a jedu nenávisti se pro změnu využívá internet. Je načase, abychom se jako lidé obdaření rozumem a duší zase učili být obezřetní. Abychom si nenechali nalévat jed do srdce. Abychom věděli s jistotou že další nadutý "Faust" (další vlna lživé propagandy s cílem získání moci) se propadne a zmizí jako ty předchozí.

...

Na druhé straně ale také platí, že jedno jediné laskavé slovo může někdy všechno úplně změnit.

Přeji hezkou neděli.

1 0
možnosti

Jen aby se jednou neříkalo : "Na počátku byla Merkelová, a na konci Evropský chalífát."

2 0
možnosti
Foto

Slovo jednoho člověka samo o sobě mnoho nedokáže, pokud je ale podpořeno propagandou, jako v případě Václava Havla, který inicioval humanitární bombardování Jugoslávie, je válečný zločin na světě.

1 6
možnosti
Foto

Je otázkou, zda morálka nemá přednost před právem.

2 0
možnosti
Foto

R^ Děkuji.

V době, která bývá nazývána postfaktickou, začíná stále více platit, že lež má dlouhé nohy. Mnoho lidí podléhá iluzi, že po všech zkušenostech s různými demagogy (včetně Vámi zmíněného Dr. Goebbelse) jsme pokročili, zmoudřeli, stali jsme se obezřetnějšími......Ale nic tomu nenasvědčuje. Naopak. Realita dokazuje, že lidé se v tomto ohledu nezměnili. Mění se témata, způsoby šíření "informací", ale cíle zůstávají stejné - ovládat, získávat moc a výhody z ní plynoucí.

Energie a pozornost pro to, co by mělo být vykonáno a řešeno, bývají vynaloženy na spory o tom, kdo se má cítit být klamán a kdo je tím prozíravým. Často jsou klamány obě strany , jež se tak dostávají do konfliktu ke spokojenosti mocných.

2 0
možnosti
Foto

Je pouze otázkou, zda vyřčené, či napsané, či zobrazené má být objektem státního násilí. Za svojí osobu říkám, že ne.

2 0
možnosti
Foto

Také si myslím, že nemá. Akce budí reakci a zakázané ovoce chutná nejvíce.

2 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, slovo je mocná zbraň, ale třeba u mě má moje slovo vliv jen na pár lidí kolem mě (a to si ještě zbytečně fandím). Na společnost či politiku má moje slovo vliv blížící se nule. Mohu napsat tisíce příspěvků, že chci něco ve společnosti změnit, ale všechny upadnou do zapomnění. Něco jako "kecej si co chceš, stejně ničeho nedosáhneš". To je osud malého člověka v každém režimu. V tom dnešním je ten osud ještě bezvýchodnější, protože lidé jsou za svoji loajalitu k němu velmi rozdílně placeni.

1 0
možnosti
Foto

Kapka po kapce i kámen prorazí.

2 0
možnosti

Ano! Brachiálnímu násilí, či násilí se zbraní v ruce, předchází násilí verbální.

Ježíš Kristus jde dál. Stačí již pomyslet na něco špatného. Již negativní myšlenka je krokem k násilí a utrpení! A nejčastější příčina negativní myšlenky je hřích, závist a nenávist.

To bylo zdrojem násilí nejen u komunistů. Tento zdroj jim dodával negativní energii.

Proto Ježíš Kristus vedl k pěstování úcty nejen k nejbližším, ale i k nepřátelům. Nejčastěji se to překládá nesrozumitelnými slovy "Milujte své nepřátele!" To je cesta, jak předcházet nepřátelství a následné agresi.

Opačný přístup mají Arabové kolem Izraele pěstující nenávist ke svým sousedům. Ale jsou to jen Arabové? Nepěstujeme tu nenávist k Židům i u nás v Evropě? Nepěstujeme tu nevraživost i u nás v Česku? Nemáme u nás centrum dělící občany na dvě nenávidící se skupiny?

Hřích, závist a nenávist oslabují každého jedince a každý národ!

1 0
možnosti
Foto

Ale vyčítat něco Arabům má asi tak stejnou váhu jako vyčítat nám náš vztah k Němcům, jak jsme si ho vytvořili během první poloviny 20. století, kdy jsme s oblibou shlíželi na obráz "Ponížení Němčíků v Kutné Hoře".

1 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 3,94
  • Průměrná čtenost 1502x
Soudní překladatel (NJ).

FFUK obor filosofie.

Bibliografie:

Svatý grál na čtyřech rovinách bytí, Malvern 2014

Hérakleitos ve světle mythické moudrosti, Malvern 2017

Ódinova cesta, Fabula 2023

Záliby - příroda, klasická hudba, šachy.

Seznam rubrik