Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je třeba koncipovat omluvný dopis č. 2

To, co učinil předseda českého Senátu, je neomluvitelné. Svého času hanebný čin ministra kultury Hermana byl ve srovnání s touto provokací šálkem zředěného lipového čaje.

18. říjen LP 2016 se zapsal zlatým písmem do historie naší země. Toho dne spatřilo světlo světa silné Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů jako chrabrá odezva na  bezprecedentní útok na naši křehkou demokracii. Zcela neznámý a zřejmě nikým nevolený ministr kultury Daniel Herman přijal onoho dne v Nostickém paláci jakéhosi separatistického mnicha, přičemž očividně opomenul požádat Čínu či Hrad (nejlépe obé) o svolení. Za tuto nestoudnost byl zcela po právu odměněn – jeho takřka 90ti letý strýc, Jiří Brady, jenž jel přes půlku světa, aby z rukou prezidenta obdržel státní vyznamenání, se nakonec dozvěděl, že žádný metál nebude. Inu, kdo seje vítr, sklízí bouři, že. Naneštěstí do hry vstoupil mladý premiér Sobotka, jenž udělil panu Bradymu vyznamenání předsedy vlády. Tímto gestem nám tento signatář dopisu čtyř poněkud zkomplikoval situaci, neb měkkost není v tomto případě rozhodně na místě!

Nicméně zpět k současnosti. Předseda Senátu ČR Miloš Vystrčil navštívil Taiwan! Neskutečné! A opět – máme to tu zase, jakýsi nicotný lokální politik odněkud z Telče nebo odkud, si hraje na vlastním písečku, a bez souhlasu Číny a Hradu vypraví na Taiwan rovnou celé letadlo. Řekněme si na rovinu, že tohle je zcela jiná káva než když Daniel Herman přijal Jeho Svatost, 14. tibetského dalajlámu v Praze. To byl vskutku jen slabý odvar. Vždyť i Svatý otec Jan Pavel II. poskytl audienci tomuto prakticky neznámému nositeli Nobelovy ceny hned šestkrát.

Pan Miloš Vystrčil a jeho pohůnkové dali jednoznačně přednost svému zviditelnění před zájmy republiky. To je nutno konstatovat. To je vážná věc. Jako jediné možné řešení se v této chvíli jeví nutnost sepsání Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů II. Určitou nesnází by snad mohlo být, že dokument by měl podepsat i Vystrčil, jako druhý nejvyšší ústavní činitel země. Jakkoli se o nás Češích říká, že jsme tak trošku Švejkové, tohle by zřejmě bylo i na naše poměry přetažené za vlasy. Ne, pan Vystrčil takový dokument zřejmě nepodepíše. Co ale s tím, vždyť prohlášení čtyř se třemi podpisy vypadá poněkud nezvykle.

Prekérní situaci by mohl zachránit ctihodný místopředseda Poslanecké sněmovny pan JUDr. Vojtěch Filip. Vím, nějaký škarohlíd by mohl namítnout, že kovaný komunista by vůbec neměl sedět v parlamentě, nota bene ve vedoucí funkci. Na to mu odpovím, že v Německu mají taky místopředsedu Bundestagu člena NSDAP. Že to je ptákovina? No dobře, ale určitě moderní NSDAP zasedá v německém parlamentu. Zase ptákovina? Tak moment, tady něco nehraje. Nejsou-li národní socialisti v Bundestagu, a voliče by jistě měli, znamená to jediné, někdo je musel zakázat, a to je, vážení přátelé, neuvěřitelný útok na svobodu slova. Nechce se mi tomu věřit, to je úder do samotného srdce demokracie. Volič nemá právo vlastní volby, to je tedy konec. To my jsme jinačí kabrňáci! Kam se na nás hrabe lstivý Odysseus. Pravda, napíšeme si do Trestního zákoníku, § 405: Kdo veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit nacistické, komunistické nebo jiné genocidium nebo nacistické, komunistické nebo jiné zločiny proti lidskosti nebo válečné zločiny nebo zločiny proti míru, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta. Ale že bychom někomu něco zakazovali? To ani náhodou.

Takže pan Filip se jeví jako adekvátní náhrada. Pokud jde o formulaci textu, nebude s tím větší problém, neboť lze použít fráze z Prohlášení čtyř I, např.: „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky“. Ano, naším oficiálním postojem je tzv. politika jedné Číny. To je základ, tak to má být. Nemíníme popřávat sluchu šťouralům, kteří budou blábolit něco v tom smyslu, že územní celistvost a integrita státu je výsostně vnitřní záležitostí každého státu. Čína nicméně vyžaduje na všech zemích, s nimiž má diplomatické vazby, aby uznávali politiku jedné Číny. Jinými slovy, a to je poněkud zvláštní, Čína hrubou silou nutí své partnery, aby se vměšovali do jejích vnitřních záležitostí. Trochu nezvyklé, ale každý jsme nějaký, že.           

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Prohlášení_čtyř

Autor: Jan Provazník | úterý 8.9.2020 21:24 | karma článku: 23,45 | přečteno: 832x
  • Další články autora

Jan Provazník

Dvojník

Spirituální dvojník, jehož vytváří naše podvědomí, je poměrně zajímavé téma okultní oblasti. Jeho vzezření věrně zobrazuje stav naší duše v současné chvíli naší osobní evoluce.

2.4.2024 v 0:38 | Karma: 3,94 | Přečteno: 113x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Provazník

Pikorova menšina

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D., hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group, se v článku pro České noviny rozhorlil nad možností, že by o případném přijetí Eura mohla rozhodnout vláda proti vůli většiny lidí v ČR

29.11.2023 v 17:39 | Karma: 26,99 | Přečteno: 2895x | Diskuse| Politika

Jan Provazník

Otevření třetího oka

Otevřít šestou čakru astrálního těla lze dvěma způsoby. Poctivou mnohaletou prací na sobě samém, nebo násilnou cestou v rámci rituální magie. Heinrich Faust hledal třetí způsob, když se rozhodl dát v sázku svou duši.

22.7.2023 v 17:11 | Karma: 6,99 | Přečteno: 271x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Provazník

Každý je vegetarián

Lidi lze zaškatulkovat podle lecčehos, třeba podle toho, co jí či nejí. V případě tohoto kritéria však málokoho napadne, že přísně vzato jsme všichni vegetariáni, rozdíl je pouze v míře odříkání masitých pochutin.

28.2.2023 v 18:42 | Karma: 6,11 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Jan Provazník

Podivný článek švýcarského tisku

Noviny Neue Zürcher Zeitung přišly s nečekanou informací. Americký prezident Joe Biden navrhl prý v půli ledna prostřednictvím šéfa CIA Williama Burnse možné řešení probíhajícího válečného konfliktu.

3.2.2023 v 19:02 | Karma: 23,15 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 48
  • Celková karma 3,94
  • Průměrná čtenost 1502x
Soudní překladatel (NJ).

FFUK obor filosofie.

Bibliografie:

Svatý grál na čtyřech rovinách bytí, Malvern 2014

Hérakleitos ve světle mythické moudrosti, Malvern 2017

Ódinova cesta, Fabula 2023

Záliby - příroda, klasická hudba, šachy.

Seznam rubrik