Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politické strany versus občanská společnost

Již mnoho let lze ze strany některých politiků pozorovat snahu protlačit do obecného podvědomí následující předsudek -  k zásadním politickým či společenským otázkám se má vyjadřovat pouze demokraticky zvolený politik.

Zaujala mě reakce Mikuláše Mináře na výzvu, aby vstoupil do politiky: "Prosím, vás, pokud chce někdo v naší zemi něco říci a něco změnit, tak má na to právo jenom, když je politik? Copak nemá řadový občan, nebo občanské iniciativy, právo snažit se prosazovat nějaký pohled, aniž by byly politickou stranou?" *

Ten mladý člověk upozornil na důležitou věc. Demokracii vytváří nejen politické strany a zvolení politici, nýbrž i ostatní segmenty společnosti – jednotlivci, či různé formy nepolitických sdružení. Za normálních okolností by nebylo třeba tuto banální pravdu nějak zvlášť vyzdvihovat. Ne tak u nás. Dlouhodobě vnímám potřebu určitých politiků vytlačit z veřejného prostoru občanské hlasy, jež neprošly sítem demokratických voleb. Mistrem světa v této činnosti byl a je Václav Klaus starší. Jeho zúžená mysl ho v tomto kontextu dovedla až k absurdním výrokům, že "Havel nechtěl politickou demokracii standardního typu a nenáviděl politické strany." *

Václav Havel byl bytostně demokratický politik. Byl si ovšem dobře vědom slabin demokratického uspořádání, a jako občan i politik měl pochopitelnou potřebu na tato úskalí demokratického procesu upozorňovat. Jednou z největších slabin demokracie jsou kromě určité nedisciplinovanosti a rozhádanosti (pouze totalitní systém si umí zajistit pořádek) právě politické strany. Ne snad že by místo nich existovala nějaká alternativa. Politické strany jsou páteří demokratické společnosti. Jde o něco jiného. Politická strana z povahy věci straní  určité myšlence, postoji, vidění světa. Je levicová či pravicová, liberální či konzervativní. Kdyby taková nebyla, nebyla by čitelná pro voliče.

Politická strana je svou podstatou jednostranná. Zdůrazňuje určitý aspekt veřejného života, a vzhledem k tomu, že druhá strana tlačí na pilu v obráceném gardu, obě se navzájem posouvají do stále krajnějších poloh. Pro voliče je ovšem tato situace příznivá v tom smyslu, že vidí jasný rozdíl a může se tak lépe orientovat ve svých preferencích. Čím jasnější jsou stranické figury, tím přehlednější je politická šachovnice.

V čem tedy spočívá ona problematičnost politických stran? Právě v oné jednostrannosti. V nemožnosti zaujmout vyvážené, rozumné stanovisko. Pravda, některé strany z toho dělají trošku guláš, když samy sebe charakterizují jako liberálně-konzervativní. Ovšem i tyto strany se obvykle hlásí k tzv. pravicovosti, čili zaujmou jednu stranu barikády, jak se na politickou partaj sluší a patří.

Moudrý člověk je v rovnováze ve svých úsudcích, on ví, že každý extrém je škodlivý. Liberální i konzervativní složky jsou u něj v rovnováze. Naproti tomu politická strana nikdy nemůže být moudrá ve smyslu rovnováhy ve svých postojích. Tím by popřela základní smysl stranickosti. A to platí samozřejmě i o tzv. středových stranách. I ty jsou nuceny zaujímat zřetelné dualistické postoje, protože v soutěži demokratických politických stran to ani jinak možné není. Volič není zvědav na nějaké filosofování o rovnováze, on se potřebuje dobře a snadno orientovat.

Základní, zcela fatální omyl většiny politiků (alespoň se domnívám, že jde o většinu, pokud bych se mýlil, pak je to jenom dobře) spočívá v přesvědčení, že oni jsou na té pravé straně (ať už za tu pravou považují tu pravicovou či levicovou). Prostě žijí v iluzi, že ta jejich strana je nějakým a priori způsobem lepší, hodnotnější, že lépe reflektuje společenské dění. Jinými slovy, nejeden politik, a potažmo i volič, je přesvědčen, že už na základě samotného faktu identifikace se s tzv. pravicovými nebo levicovými myšlenkami, udělal tu správnou volbu. Dětinská naivita. Ale i toto přesvědčení patří ke koloritu politické soutěže.

Václav Havel tohle všechno věděl lépe než já. A proto na tyto skutečnosti poukazoval. Ne proto, že by choval nedůvěru v systém parlamentní demokracie. On si byl dobře vědom nepostradatelnosti politických stran v rámci demokratické soutěže. Tímto svým postojem chtěl jen rozšířit voličovo politické periferní vidění, aby se nenechal tak snadno opít na rohlíku a nesedal na lep každému průměrnému manipulátorovi. Tvrdit o Václavu Havlovi, že nenáviděl politické strany, může jen někdo, kdo považuje Havla za hlupáka, jenž nemá o demokratickém procesu ani šajn.

Václav Havel ale není hlupák. Naopak. Čím zralejší bude tato společnost, tím více si bude vážit jeho odkazu. Tím více bude vděčná Pánu Bohu, že jí v rozhodující moment moderních dějin poskytl tak hlubokou a celistvou osobnost.

 

P.S.

V poslední době jsme svědky, že ve snaze eliminovat výše uvedenou slabinu demokratického procesu (onu jednostrannost politických stran) vznikají tzv. hnutí, jež se honosí právě nepřítomností jakéhokoli ideového ukotvení. To jim umožňuje sbírat voliče vlevo vpravo, podbízet se všem. Nevýhodou takového hnutí je ovšem fakt, že se stává projektem jediného člověka, jenž se vahou své osobnosti snaží nahradit standardní ideové modely. Takové hnutí pak stojí a padá s postavou svého vůdce. Kult osobnosti zde hraje rozhodující roli.

K tomu lze říci jediné – zaplaťpánbůh za klasické politické strany.

 

* https://zpravy.aktualne.cz/domaci/minar-chvilky/r~b6117f58070911eaac60ac1f6b220ee8/

https://echo24.cz/a/isQkL/klaus-havel-byl-reformni-komunista-nenavidel-politicke-strany

 

 

Autor: Jan Provazník | sobota 16.11.2019 0:48 | karma článku: 12,94 | přečteno: 224x
  • Další články autora

Jan Provazník

Dvojník

Spirituální dvojník, jehož vytváří naše podvědomí, je poměrně zajímavé téma okultní oblasti. Jeho vzezření věrně zobrazuje stav naší duše v současné chvíli naší osobní evoluce.

2.4.2024 v 0:38 | Karma: 3,94 | Přečteno: 113x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Provazník

Pikorova menšina

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D., hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group, se v článku pro České noviny rozhorlil nad možností, že by o případném přijetí Eura mohla rozhodnout vláda proti vůli většiny lidí v ČR

29.11.2023 v 17:39 | Karma: 26,99 | Přečteno: 2895x | Diskuse| Politika

Jan Provazník

Otevření třetího oka

Otevřít šestou čakru astrálního těla lze dvěma způsoby. Poctivou mnohaletou prací na sobě samém, nebo násilnou cestou v rámci rituální magie. Heinrich Faust hledal třetí způsob, když se rozhodl dát v sázku svou duši.

22.7.2023 v 17:11 | Karma: 6,99 | Přečteno: 271x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Provazník

Každý je vegetarián

Lidi lze zaškatulkovat podle lecčehos, třeba podle toho, co jí či nejí. V případě tohoto kritéria však málokoho napadne, že přísně vzato jsme všichni vegetariáni, rozdíl je pouze v míře odříkání masitých pochutin.

28.2.2023 v 18:42 | Karma: 6,11 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Jan Provazník

Podivný článek švýcarského tisku

Noviny Neue Zürcher Zeitung přišly s nečekanou informací. Americký prezident Joe Biden navrhl prý v půli ledna prostřednictvím šéfa CIA Williama Burnse možné řešení probíhajícího válečného konfliktu.

3.2.2023 v 19:02 | Karma: 23,15 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:18

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 3,94
  • Průměrná čtenost 1502x
Soudní překladatel (NJ).

FFUK obor filosofie.

Bibliografie:

Svatý grál na čtyřech rovinách bytí, Malvern 2014

Hérakleitos ve světle mythické moudrosti, Malvern 2017

Ódinova cesta, Fabula 2023

Záliby - příroda, klasická hudba, šachy.

Seznam rubrik