Bravo pane Rychetský!

31. 07. 2019 16:25:44
V této zemi začíná být nedostatek nejen vody, ale i rozumného či dokonce moudrého slova. Tím spíše je třeba ocenit silný postoj předsedy Ústavního soudu.

Pavel Rychetský poskytl 30. 7. 2019 rozhovor Lidovým novinám. Některé jeho postřehy a stanoviska jsou natolik zásadního charakteru, že stojí za to okomentovat je z hlediska filosofického a duchovního. Pochvalu zaslouží též novinářka Kateřina Konečná za výborně řemeslně zvládnutou práci.

  1. Společnost je ovládána strachem

Strach je tedy jeden z momentů, které určují situaci uvnitř společnosti. A se strachem se dá fantastickým způsobem velice úspěšně pracovat. Je jedno, jestli to je strach z migrantů, jež tady nemáme, islámu, který tady není, Evropské unie, kterou tady máme a která nám nesmírně pomáhá. A přesto někteří demagogové dokážou EU představit voliči jako jeho nepřítele.

Ano, strach je zásadní příčinou sociálního napětí. Leckdo si vlastní strach uvědomuje, nicméně ne každý chápe, co to vlastně znamená – bát se. Na jednu stranu je strach něčím zcela přirozeným, a jde-li o racionální strach, i nutným k zachování jednotlivce, potažmo skupiny. Na druhou stranu přináší prožívání strachu i významná rizika. Zejména jde o to, že ze strachu se rodí veškeré negativní emoce. To slovo veškeré myslím bez nadsázky (např. lakota je strach, že budu mít něčeho nedostatek; závist je strach, aby se ten druhý neměl lépe než já; nenávist povstává z obavy, že mi bude ublíženo; žárlivost se rodí ze strachu, že budu ponížen a osamocen; i takový hněv je plodem strachu – bezprostřední příčinou je vznětlivost, která povstává z neklidu a nepohody, a ty jsou opět ukotveny ve strachu; ať si rozeberete jakoukoli negativní vlastnost, vždy na konci naleznete strach).

Za vším co v životě děláme, je skryt určitý záměr. Nejde jen o velká rozhodnutí, ale o nespočet drobných každodenních úkonů, myšlenek, pocitů. Za vším se skrývá určitý (obvykle neuvědomovaný) záměr, něco, co nás vedlo k tomu, že jsme prožili právě toto, a ne něco jiného. Zdálo by se, že tisíc denních prožitků bude mít tisíc příčin – motivů. Ale není tomu tak. Pokud se nad tím hluboce zamyslíte, zjistíte, že všechny naše prožitky se dějí na základě strachu nebo lásky. Tohle jsou dvě primární bytostné motivace, které aktivizují člověka. Nyní jde o to, pokusit se zvrátit tento poměr tak, aby postupně začala dominovat láska nad strachem. Aby naše myšlenky, slova a činy vycházely z dobrých a čistých pohnutek. To je jediná pravá cesta vedoucí ke štěstí a k uzdravení společnosti.

Společnost, která se bojí, je nemocná, a musí se uzdravit. Čím více se bojí, tím více vzrůstá pravděpodobnost masového podlehnutí negativním emocím, jež se v konečném důsledku obrátí proti ní samotné. Za této situace je mimořádně důležitý přístup mocenských elit. Nerozdělovat lidi, dodávat odvahu a klid, nezamlčovat případná rizika, ale vždy poukazovat na možné pozitivní řešení. Nevnášet do společnosti napětí, strach a svár. Přinášet lidem pocit sounáležitosti a vzájemnosti. Být si vědom vlastní odpovědnosti.

2. Určité skupiny lidí se naučily pracovat se strachem

Prostě nové nestandardní, nesystémové politické subjekty se naučily perfektně pracovat se strachem. A tradiční politické strany, místo aby vyvrátily ten strach a představily reálnou pozitivní budoucnost pro voliče, ze strachu, že o voliče přijdou, začaly také trochu hnědnout. Také trochu přebírat populistickou nebo i xenofobní rétoriku.

Ve výsledku jsme svědky zhroucení politického systému. Zůstává sevřený ve stejné kazajce. Ve stejném politickém a ústavním formátu minulých století. Ale do něj vstupují politické subjekty, které založily svou existenci na práci se strachem, nikoli na politickém programu, ale vlastně na populismu a demagogii.

Člověk nemusí být zrovna Einstein, aby pochopil, že když se mu podaří v lidech probudit silné negativní emoce, ti mu půjdou na ruku, budou ho následovat, volit. To ví prostě každý. A leckdo tomuto pokušení moci podlehne. Je to až příliš jednoduché. Ukážu na nepřítele, a hle, rázem je ze mě tribun lidu. Jistě, ten kdo to činí, nemá ponětí o tom, co činí, a jaké neblahé důsledky připravuje sobě i těm, kteří jej následují.

Nyní si řekneme přesně, proč je takové počínání nanejvýš neodpovědné. Jde o to, že vše, co se odehrává na zemi a v tělesnosti, má svůj počátek v tzv. astrální oblasti. Prožívání silných negativních emocí vytváří na astrální rovině energetický potenciál, který čím je silnější, tím více zvyšuje pravděpodobnost své tělesné manifestace. V praxi to znamená jediné: čím více lidí prožívá totožné silné negativní emoce, tím aktuálnější je možnost, že tyto síly projeví své neblahé plody ve vnějším světě. Stačí, aby byl překročen určitý kritický práh, a neštěstí je na světě. Všechny konflikty v dějinách vznikly přesně takto. Na počátku je vždy jakýsi temný záměr, jenž je posléze uskutečněn za pomoci ohromné síly negativních emocí. Člověk je podobně jako jeho Tvůrce mimořádně kreativní bytostí, ovšem na rozdíl od Boha může svou kreativitu směřovat i k destrukci a válce. Má totiž dar svobodné vůle bez dostatečné vnitřní zralosti.

Z výše uvedeného vysvítá, že těžko lze nalézt více nezodpovědné sociální počínání než vědomé rozsévání strachu za účelem navýšení mocenských ambicí.

3. Situace opravdu není růžová

Netvrdím, že naše ústava je dokonalá. Netvrdím, že by možná nebylo načase začít se zamýšlet nad tím, zda ji nepodrobit jisté analýze a případným změnám. Nemyslím si však, že nyní je situace v našem zákonodárném sboru a v celém politickém spektru příznivě nakloněna racionální diskusi, která by vyústila v kvalitní ústavodárné změny.

Již delší dobu mám pocit, že nejen česká společnost, ale celá euroatlantická civilizace prožívá dost hlubokou krizi.

Tato slova zkušeného muže je třeba brát vážně. Pavel Rychetský akcentuje skutečnost, že strach již do značné míry oslabil schopnost naší společnosti odolávat patologickým jevům.

To tedy nevyznívá zrovna povzbudivě.

Nicméně dobře víme, že vše co se děje, má nějaký důvod a smysl. Každá nepříjemná zkušenost může být obohacující, pokud se z ní dokážeme poučit. A poučení z této situace není až tak složité: nevkládejme naši důvěru do rukou lidí, jež vědomě manipulují s city občanů pro získání politické výhody.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/politicky-system-se-hrouti-urcujicim-momentem-ve-spolecnosti-je-strach-rika-rychetsky.A190730_073358_ln_domov_form#utm_source=sph.lidovky&utm_medium=text&utm_campaign=box.nejctenejsi

Autor: Jan Provazník | středa 31.7.2019 16:25 | karma článku: 17.01 | přečteno: 737x

Další články blogera

Jan Provazník

Pikorova menšina

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D., hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group, se v článku pro České noviny rozhorlil nad možností, že by o případném přijetí Eura mohla rozhodnout vláda proti vůli většiny lidí v ČR

29.11.2023 v 17:39 | Karma článku: 26.99 | Přečteno: 2888 | Diskuse

Jan Provazník

Otevření třetího oka

Otevřít šestou čakru astrálního těla lze dvěma způsoby. Poctivou mnohaletou prací na sobě samém, nebo násilnou cestou v rámci rituální magie. Heinrich Faust hledal třetí způsob, když se rozhodl dát v sázku svou duši.

22.7.2023 v 17:11 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 260 | Diskuse

Jan Provazník

Každý je vegetarián

Lidi lze zaškatulkovat podle lecčehos, třeba podle toho, co jí či nejí. V případě tohoto kritéria však málokoho napadne, že přísně vzato jsme všichni vegetariáni, rozdíl je pouze v míře odříkání masitých pochutin.

28.2.2023 v 18:42 | Karma článku: 5.41 | Přečteno: 240 | Diskuse

Jan Provazník

Podivný článek švýcarského tisku

Noviny Neue Zürcher Zeitung přišly s nečekanou informací. Americký prezident Joe Biden navrhl prý v půli ledna prostřednictvím šéfa CIA Williama Burnse možné řešení probíhajícího válečného konfliktu.

3.2.2023 v 19:02 | Karma článku: 22.99 | Přečteno: 1205 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 159 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 127 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 337 | Diskuse
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1532

Soudní překladatel (NJ).

FFUK obor filosofie.

Bibliografie:

Svatý grál na čtyřech rovinách bytí, Malvern 2014

Hérakleitos ve světle mythické moudrosti, Malvern 2017

Ódinova cesta, Fabula 2023

Záliby - příroda, klasická hudba, šachy.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...